Delavnica projekta Dobrote s srcem


V okviru operacije DOBROTE S SRCEM smo dne 10.5.2022 izvedli delavnico, kjer smo kreirali sladice, ki v osnovni recepturi izvirajo iz zakladnice naše kulinarične dediščine.

V sodelovanju z IC Piramida smo povezali njihovo strokovno znanje in izkušnje, z našimi predlogi in idejami, ter z skupnimi močmi razviti nove inovativne sladice katerih osrednja sestavina so jabolka. Vendar ne katera koli jabolka, ampak jabolka avtohtonih slovenskih sort.
Recepture le – teh bomo izdali v zloženki.

1. Jabolčna kremna rezina
Kremna rezina (pogovorno kremšnita) je izredno priljubljena sladica. Sestavljena je iz več plasti: spodnje plošče iz listnatega testa, kuhane vanilijeve kreme, stepene sladke smetane in posladkane zgornje plošče iz listnatega testa.
V Mozaiku dobrot smo pripravili kremno rezino na nekoliko bolj zdrav način – z uporabo jabolk.
Okusna sladica tokrat ponuja slastne sladke grižljaje popolnoma novih okusov upoštevajoč smernice zdravega načina prehranjevanja.

 

2. Jabolčna potica

Nekoliko drugačna, a kljub temu izjemno dobra, sočna, in bogatega okusa: jabolčna potica iz slovenskih avtohtonih sort jabolk.

 

3. Skutina gibanica z jabolki
Le kdo je ne pozna: slastne skutine gibanice. Mi smo jo pripravili na malo drugačen način. Plast kvašenega testa je sprva posuta z naribanimi jabolki, ter nato nadevana z skuto. Gre za odlično kombinacijo dveh tradicionalnih sestavin: jabolka in skute